Kruidenpluktuin Ridderspoor

Wees welkom en pluk zuinig

Deze openbare kruidenpluktuin is aangelegd door buurtbewoners. Je kunt hier de kruiden plukken voor je favoriete soep of pasta. Bewoners delen ook hun favoriete recepten met je (later). Op deze website kun je ze vinden.

Rozemarijn

Rozemarijn is een veel gebruikt keukenkruid. Of je het nu mengt met de gebakken aardappeltjes of in de ovenschaal met worteltjes, sjalotjes en stukjes knoflook, steeds geeft het kruid net iets extra’s. Samen met Thijm en Oregano vormt het de basis van de zogenaamde ‘Provençaalse kruiden’ (die samenstelling ligt niet echt vast), met zo mogelijk ook Basilicum en bijvoorbeeld Bonenkruid.

Thijm

Zoals bij zoveel kruiden staat ook bij  thijm ‘in de boeken’ dat het goed is voor de spijsvertering. Behalve dat, is stoom heel helpend bij verkoudheid. (Thijm in heel heet water, je gezicht er boven,  handdoek over je hoofd zodat je zoveel  mogelijk stoom ‘vangt’ en zitten maar…).
Maar vooral ook is het lekker: bijvoorbeeld met citroen bij gepocheerde forel of met honing bij een lamsboutje…

Munt

Muntthee is al enkele jaren zeer populair. Ook in ons land. Vroeger werd muntthee  vooral in Marokko gedronken. Verse  munt is zacht en verkoelend.
Het wordt ook gebruikt in longdrinks en  cocktails: iedereen kent vast de mojito. Een muntblaadje op de yoghurt of het  ijsje met vruchten staat heel decoratief en de smaak past uitstekend bij zo’n  nagerecht. Ook combineert munt bij heel  veel warme gerechten en wordt het vaak  verwerkt in marinades en salsa’s.

Bieslook

Bieslook zorgt voor een voedselvoorraad in de kleine knolletjes onder de grond die de winter overleven, zodat deze in de lente heel snel op kunnen komen: dat is handig… Knip de bladen (stengels) in  stukjes en strooi over de sla, tomaat of komkommer. Ook lekker bij een jonge  kaas (hüttenkäse of een feta). Gebruik ook eens eetbare bloemen als garnering.

Dragon

In de Franse keuken is dragon een van de meest geliefde kruiden. Misschien wel een  van de bekendste combinaties is kip met dragon. Het kruid is een beetje bitter  en smaakt ook enigszins naar anijs. Vaak  geven een paar blaadjes al voldoende  smaak.

Laurier

Verse blaadjes zijn aromatischer dan  gedroogde. Het wordt veel gebruikt in soepen, sauzen en stoofpotten. Laurier,  samengebonden met een takje thijm en wat peterselie is het klassieke ‘bouquet  garni’ en wordt meegetrokken in bijvoorbeeld een soep. Met enkele  blaadjes in de rijst gaat deze lekker  geuren.

Salie

Wie heeft er geen baat bij Saliethee,  wanneer je keelpijn hebt? Salie is nog op zoveel meer manieren weldadig. Eén  voorbeeld: bij insectensteken/beten een paar druppels salie op een vochtig watje en op de steek/beet leggen.
Salie is ook lekker. Combineert goed met  kip of vis, maar zeker ook met kaas, bijvoorbeeld mozzarella. Maak eens een salieboter of laat kruiden, waaronder zeker ook salie, trekken in olie.

Citroenmelisse

Citroenmelisse zou koortsverlagend  werken en effectief zijn tegen virussen en bacteriën en tegen buikkramp. Het bevordert de spijsvertering en zou goed  zijn voor nog veel meer. En… bijen zijn dol op de nectar van de bloempjes. 
Culinair beperken we ons hier tot: meng  eens fijngehakte blaadjes door roomkaas.

Bonenkruid

Al 2000 jaar wordt Bonenkruid gebruikt om voedsel mee op smaak te brengen.
Het combineert goed met groenten en peulvruchten, bijvoorbeeld witte bonen.
Week de bonen een nacht en kook ze. Wortel, bleekselderij en ui toevoegen.
Als de bonen gaar zijn verwijder je water en groenten. Doe een dressing van
olijfolie en wat witte wijnazijn en geperste knoflook, met flink wat gehakte peterselie en Bonenkruid door de nog warme bonen. Laten afkoelen.

Marjolein

Ook wel ‘echte’ Marjolein of Majoraan genoemd.
De smaak van Marjolein en Oregano lijkt op elkaar, maar Marjolein heeft een
wat zachtere smaak. Het wordt veel gebruikt in sauzen, vlees en aardappelgerechten. Je komt het kruid vooral veel tegen in tomatengerechten.
En ga je zelf kruidenazijn maken, vergeet dan Marjolein niet.

Oregano

Ook wel (wilde) marjolein genoemd. We lazen ergens dat het kruid de houdbaarheid van voedsel verlengt. Oregano is als keukenkruid vooral bekend in
Italië en Griekenland. Het heeft een kruidige smaak en is ook sterk geurend.
Oregano is een van de belangrijkste bestanddelen van pizzakruiden en het is
onmisbaar in chili con carne.

Kamille

Kamillethee helpt om je maag en darmen gezond te houden. Dankzij de vele antioxidanten. Kamille heeft een ontstekingsremmende eigenschap. De gekochte
zakjes met Kamillethee, bevatten vaak een lagere concentratie echte Kamille
dan vers geplukte.

Peterselie

Peterselie wordt vaak gebruikt als garnering. Het staat inderdaad hartstikke
mooi: een toefje Peterselie met schijfje citroen op de vis. Wanneer we dit schrijven is het eind mei: hoe lekker zijn asperges met ei en… (fijngeknipte) Peterselie. Of gebruik Peterselie in een ovenschotel met zoete aardappelen.

Duizendblad

Duizendblad: onkruid? Het is maar hoe je het bekijkt.
De bladeren kunnen zowel rauw (als toevoeging in gemengde salades) als
gekookt gegeten worden. Ze hebben een bittere smaak en niet iedereen houdt
er van. Duizendblad kan ook als thee worden bereid. In theemengsels vormt dit
kruid zelfs een belangrijk onderdeel.

Hysop

Aan Hysop worden heel veel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven:
goed voor longen, bevordert de weerstand, vermindert zwellingen. Maak er thee van. Ook combineert Hysop goed met salade, soep en stoofpot. Het wordt
ook vaak in sausen verwerkt. Gebruik niet te veel want de smaak gaat snel overheersen. En niet iedereen is dol op de bittere smaak.

Goudsbloem

Een mythe vertelt het verhaal over de mooie Aphrodite. Toen haar Adonis stierf
kwamen er uit de tranen die zij huilde goudsbloemen tevoorschijn.
Van Goudsbloem wordt calendula zalf of olie gemaakt. Het helpt goed bij de
genezing van wondjes. De bloemblaadjes hebben een mild kruidige smaak.
Je kunt de bloemblaadjes toevoegen aan een salade of rijstgerecht.

Zie ook andere buurtinitiatieven